Obiectivul General

Programul Interreg VA Romania-Bulgaria este un program finanțat de UE (din Fondul European de Dezvoltare Regionala -FEDR).

Scopul programului este de a dezvolta zona de granita dintre cele doua tari prin finantarea unor proiecte comune.

Bugetul total al programului este de 258.504.126 euro (din care 215.745.513 euro - FEDR).

Proiectele sunt finantate astfel: 85% din FEDR, 13% din contributie nationala (Romania si Bulgaria) si 2% contributie proprie.
Fondurile sunt alocate in 6 domenii (axe prioritare):

1. O regiune bine conectata (96,450,936 euro)
2. O regiune verde (63,454,564 euro)
3. O regiune sigura (48,225,468 euro)
4. O regiune calificata si inclusiva (17,767,279 euro)
5. O regiune eficienta (12,690,913 euro)
6. Asistenta tehnica (19,914,966 euro)

   

CE ESTE INTERREG?

Interreg reprezintă obiectivul principal al politicii de coeziune care urmărește să promoveze o dezvoltarea armonioasă economică, socială și teritorială a Uniunii Europene, în ansamblul său. Interreg este construit în jurul a trei direcții de cooperare: transfrontalieră (Interreg A), transnațională (Interreg B) și interregională (interreg C).

Cooperarea transfrontalieră europeană, cunoscută ca Interreg A, susține cooperarea între regiunile NUTS III dintre cel puțin două state membre diferite, regiuni ce sunt situate la granițele acestor state sau în apropiere. Aceasta își propune să facă față unor provocări comune identificate în regiunea de frontieră și să dezvolte potențialul de creștere neexploatată în zonele de frontieră, consolidând în același timp procesul de cooperare în scopul dezvoltării armonioase a Uniunii Europene.

FEDR urmărește consolidarea coeziunii economice și sociale în cadrul Uniunii Europene prin corectarea dezechilibrelor existente între regiunile acesteia și îşi concentrează investiţiile asupra mai multor domenii prioritare cheie, cunoscută sub denumirea de "concentrare tematică: Inovare şi cercetare, agenda digitală, sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), economie cu emisii reduse de carbon.
În cadrul programelor de cooperare teritorială europeană, cel puţin 80% din fonduri se vor concentra asupra celor patru domenii prioritare menţionate mai sus.
Decizia Comisiei Europene de aprobare a Programului este disponibila aici.
Programul si anexele sunt disponibile aici.
Pentru detalii cu privire la oportunitatile de finantare, accesati sectiunea Apeluri de proiecte.

 

Zona eligibila:
Romania-sapte judete: Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Constanta;
Bulgaria-opt districte: Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich